Linoljemaling

 Linoljemaling har vært brukt til bevaring av trehus i Norge fra siste halvdel av 1600-tallet og frem til i dag, dog med et lite avbrekk i perioden fra ca. 1960 til 1985.

Det vil si at Linoljemaling nærmest i århundrer var enerådende til bevaring av treverk, og beviser på dens enestående produktkvalitet finner vi i form av landets gamle bygningsmasse som fremdeles står i dag med sine originale trepaneler.

Bindemiddelet i Linoljemaling, linoljen utvinnes fra lin planten (linum usitatissimum) som er en gammel kultur-plante som regnes for å være en av våre eldste og kanskje mest allsidige nytteplanter. Den dyrkes i to former, som tekstilplante (spinnelin) og som oljeplante (oljelin). Linolje er et rent vegetabilsk produkt og derfor en fornybar ressurs.


Den vegetabilske oljen er bygd opp av mindre molekyler enn mineralske oljer. Det betyr at den lettere trenger inn i underlaget samtidig som den gir en meget god vedheft. I tillegg tørker linoljen svært sakte, noe som igjen øker inntrengningsevnen.

En linoljemalt overflate eldes på en annen måte en hva moderne malinger gjør. Den brytes ned fra overflaten og innover i malingsfilmen. Dette kan oppfattes som ned-matting, falming eller kritting av overflaten. Velger man dype fargekulører vil effekten av krittingen bli mer fremtredende. Hvite pigmenter kommer da frem til overflaten sammen med fargepigmentene når linoljen vaskes og slites bort av vær og vind.

Torshov Farge er en av de forretningene i landet som har hatt Linoljemaling i sitt sortiment lengst. Vi har levert og formidlet kunnskap om produktet til museer, kultur-institusjoner, malermestre og private forbrukere i hele Sør-Norge i flere tiår.

Vi fører i dag Gjøcos sortiment av linoljemalinger. (Gjøco Herregård Linoljemaling).

Linoljemaling produseres med svært lite flyktige løsemidler noe som gjør at de nye VOC (løsemiddel)-direktivene som introduseres i EØS-landene i 2007 og 2010 ikke vil få noen innvirkning på produktet. Vi kan trygt si at denne tradisjonsmalingen er et produkt for fremtiden.

Ønsker du å vite ber om Linoljemaling så kontakt oss gjerne, vi kan også anbefale å ta en titt på Riksantikvarens hjemmesider.

Kan jeg male idag? Sjekk været her.

Happy Homes Torshov
Vogtsgate 33
0474 OSLO

Telefon: 22221990

Org nr: 989 169 998